Składniki;

Biszkopt;
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy:
25 dag. masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 czekolada gorzka
3 łyżeczki kakao ciemne
Do dekoracji;
maliny
jeżyny
czekoladowa posypka

 

Wykonanie;

 

Biszkopt:

 

Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijać tak długo , aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w 170C..Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem;

Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. 2/3 kremu rozsmarować na biszkopcie,ułożyć przez całą długość rolady maliny i jeżyny i zwinąć. Wierzch rolady posmarować i udekorować odłożonym kremem.Ułożyć na przemian maliny i jeżyny,obsypać czekoladową posypką.Odłożyć do stężenia kremu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *