Składniki;
1 szklanka jogurtu naturalnego
3 jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
aromat waniliowy
2i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag. jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
Ponadto;
cukier puder
Wykonanie;
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać połowę cukru i dalej ubijać na sztywną, gładką masę. Żółtka zmiksować z połową cukru i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodać jogurt naturalny, olej i kilka kropel aromatu waniliowego. Do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Jagody oczyścić opłukać i osuszyć. Dodać do nich cukier i mąkę pszenną. Razem wymieszać i ułożyć na cieście ukosem, tworząc takie paski.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika 180C. i piec około 45-50 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przed podaniem ciasto jogurtowe posypać cukrem pudrem.