JABŁECZNIK Z BEZĄ ORZECHOWĄ

Składniki;

Ciasto:
4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
20 dag. masła
25 dag. margaryny
4 łyżki cukru
5 żółtek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki bułki tartej

Masa jabłkowa:
1 kg. jabłek
2 kisiele wiśniowe bez cukru

Beza;
5 białek
sól
1/2 szklanki cukru
5 łyżek wiórek kokosowych
3/4 szklanki orzechów włoskich

 

Wykonanie;

 

Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło, margarynę, cukier, żółtka i cynamon. Wszystko razem wymieszać i zagnieść  ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce. Prostokątną formę 25 nx 35 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć do niej połowę ciasta na tarce o dużych oczkach. Następnie posypać bułką tartą.

Masa jabłkowa;

Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich kisiele wiśniowe w proszku. Razem dokładnie wymieszać i wyłożyć na surowe ciasto. Na masę jabłkową zetrzeć pozostałe cynamonowe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 C.

Beza
Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i orzechy włoskie. Szybko i delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Rozsmarować, wyrównać i ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika na  15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *