Składniki;
Ciasto :
1 kg. maki pszennej
25 dag. margaryny
5 dag. drożdży
szczypta cukru
1 jajko
sól do smaku
kwaśna śmietana
Dodatkowo;
1 cale jajko do smarowania wierzchu pasztecików
Farsz :
mięso z rosołu mieszane ,lub ugotowane
kapusta biała
cebulka
tłuszcz
sól
pieprz
magi w płynie
Wykonanie:
Ciasto;
Drożdże posypać cukrem, zalać odrobiną ciepłego mleka lub wody dać łyżkę mąki , pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać składniki na paszteciki zarobić ciasto ,Dodawać śmietanę ile ciasto zabierze-raczej sporo, wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm.trochę grubiej jak na pierogi nakładać farsz i formować paszteciki.Gotowe paszteciki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ,smarować rozbełtanym jajkiem, posypać kminkiem, piec w temperaturze 180 piecz około 30-35 minut.
Farsz;
Mięso zmielić, podsmażyć cebulkę na złoto dodać zmielone mięsko i razem podsmażyć. Ugotować średnią główkę kapusty, odcisnąć nadmiar wody, posiekać, podsmażyć cebulkę na złoto, dodać posiekana kapustę usmażyć. Połączyć z usmażonym mięsem, doprawić sola i pieprzem i magi w płynie. Te paszteciki można robić z dowolnym farszem, można z samym mięsem, z sama kapusta.