Składniki;

Biszkopt:

 

5 jajek
1 cukier waniliowy
1i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2  szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki kakao

Masa serowa ;

 

3 serki homogenizowane waniliowe po 200g.
4 galaretki kolorowe
1/2 truskawek

Poncz:

herbata z cukrem i cytryną

Wierzch:

 

czekolada z orzechami kilka kawałków

Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek,dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę, dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać. Do sztywnej piany, dodawać po jednym żółtku,na końcu dodać,wymieszane i przesiane obydwie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 28x24cm.,nasmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na blaszkę. Piec około 30-40 minut w 180C.

Masa serowa:
Każdą galaretkę, rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej wody, wystudzić.Do każdej tężejącej galaretki, dodawać po jednym serku wymieszać do połączenia się składników.
Biszkopt przekroić na 3 części,dno blaszki wyłożyć ciastem,jeżeli lubimy to  nasączyć.Wyłożyć pierwszą galaretkę,wymieszaną z serkiem waniliowym,przykryć drugim ciastem,potem następną galaretkę z serkiem wymieszaną . Ostatnią masę serową wyłożyć na wierzch,wstawić na parę minut do lodówki. Truskawki umyć ,osączyć,pokroić ,ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką . Wstawić na kilka godzin do lodówki, do zastygnięcia. Po zastygnięciu, zetrzeć kilka kostek czekolady z orzechami,i posypać ciasto .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *