Składniki:
1 główka zielonej sałaty
250 g cykorii
100 g sałaty zimowej (roszponki)
18 cieniutkich kromeczek bagietki, 200gwędzonego bekonu lub boczku w 1 kawałku
3 ugotowane na twardo i drobno posiekane jaja
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy3 łyżki octu winnego,
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Liście cykorii i sałaty umyć, osuszyć i pokroić. Bekon, po usunięciu skórki, pokroić w plastry grubości ok. 4 mm, a następnie w słupki. Zalać niewielką ilością wody, zagotować i gotować 2 min. W salaterce połączyć ze sobą musztardę, sok z cytryny, 2 łyżki octu winnego i sól. Wymieszać, dodać oliwę, doprawić pieprzem i wymieszać ponownie. Plastry bagietki zapiec w piekarniku na złotobrązowo. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Nacierać nim ze złocone grzanki. Do salaterki z sosem dodać pokrojona zieleninę i wymieszać. Na patelni, na silnym ogniu, podsmażyć na złoto obgotowany bekon i dodać go, wraz z tłuszczem ze smażenia, do salaterki z sałatą. Patelnię zalać resztą octu winnego, po czym wstawić na 1 min na silny ogień. Powstały sos dodać do sałatki i szybko wymieszać. Sałatkę podawać przybraną grzankami i posypaną drobno posiekanymi jajami na twardo.