PLACEK Z TRUSKAWKAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki;

3 jajka
1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy
12i 1/2dag. masła lub margaryny
2 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie;

 

Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. W rondelku rozpuścić tłuszcz i ciepły dodać do jajek , cały czas miksować. Dodawać po trochę przesianą mąkę miksując,na najmniejszych obrotach. Na samym końcu dodać proszek do pieczenia , wymieszać .  Ciasto wyłożyć równo na blachę ,  posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto , posypać odrobiną śmietan – fixu , wtedy proszek ten nie przepuści soku z owoców do ciasta. Ułożyć na ciasto połówki truskawek , miąższem do góry. Na to posypać kruszonkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C .na około 35-45 minut.

Kruszonka:

1/2 kostki masła
1 łyżeczkę czubata smalcu
1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

2 -3 szklanki mąki

Wykonanie;
Wsypać mąkę dodać resztę składników i zarobić ciasto na żwirek Nie może być za twarde ,i nie może  być za miękkie , bo się rozpłynie .Po upieczeniu  można posypać cukrem  lub polukrować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *