SCHAB W SOSIE WARZYWNYM

Składniki:

3/4 kg schabu środkowego,
2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
woda

Wykonanie:

Schab myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso. Solimy, pieprzymy, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest półmiękkie dorzucamy do garnka mrożoną włoszczyznę. Gotujemy dalej aż mięso będzie dobre.
Miękkie wyciągamy z garnka, niech lekko przestygnie. W tym czasie siekamy natkę i dodajemy do garnka. Z mąki ziemniaczanej i odrobiny wody robimy zaprawkę do sosu, zagęszczamy nią sos.
Przestudzone lekko mięso chodzi o to, by nas nie parzyło w palce kroimy na plastry i dorzucamy do garnka z sosem. Gotowe.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *