Składniki;
ciasto:
25 dag. orzechów włoskich zmielonych
10 jajek
30 dag. cukru pudru
12 dag. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
20 dag. orzechów włoskich zmielonych
25 dag. cukru pudru
30 dag. masła
2 żółtka
3/4 szklanki gorącego mleka tłustego
Wykonanie;
Ciasto:
Całe jajka ubić z cukrem, dodać zmielone orzechy i lekko wymieszać. następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać.
nie przejmować, że wszystko opadło, bo wyrośnie w czasie pieczenia. Gotowe ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę 26 cm. i piec w temperaturze 180 C. aż ciasto będzie odchodzić od blachy około45 minut.
Masa:
Do miski dać zmielone orzechy i cukier zalać wrzącym mlekiem. Poczekać aż przestygnie. Następnie wlać stopione, ostudzone masło i ucierać na pulchna masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać tak, aby powstała pulchna masa. Do masy użyć masła, bez dodatków. Ciasto przekroić na trzy placki. każdą warstwę posmarować masą orzechową. Na wierzchu również rozłożyć krem i posmarować po bokach. Najlepiej użyć długiego szerokiego noża, moczonego w gorącej wodzie. Wtedy masa będzie gładziutko rozprowadzona po torcie. Udekorować tort całymi orzechami i zmielonymi .