Składniki;
Ciasto:
5 żółtek
3 łyżki cukru
25 dag,margaryny
2 łyżki smalcu
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Ponadto;
marmolada lub dżem z aronii i śliwek
Beza;
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
Wykonanie;
Zmiksować żółtka z cukrem i tłuszczem. Przesiać mąkę, z proszkiem i rękoma rozdrobnić natak zwany ”żwirek”.
Odsypać po 1/4,kruszonki do 2 innych miseczek.Połowę zagnieść i wyłożyć na blaszkę (22x36cm.)wyłożoną papierem do pieczenia.Posmarować marmoladą. Do jednej miseczki z ciastem, dodać kakao,wymieszać.Rozsypać po marmoladzie.
Beza;
Białka ubić ze szczyptą soli, doda cukier i dalej ubijać na sztywno.Dodać przesiany budyń delikatnie wmieszać. Wyłożyć do blaszki, na ciasto z kakaem.Na górę rozsypać resztę pozostawionego ciasta. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku w 175C.