Składniki;

Ciasto:
5 żółtek
3 łyżki cukru
25 dag,margaryny
2 łyżki smalcu
4 szklanki mąki  pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Ponadto;
marmolada lub dżem  z aronii i śliwek

Beza;

5 białek
1 szklanka cukru
1  budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

 

Wykonanie;

 

Zmiksować żółtka z cukrem i tłuszczem.  Przesiać mąkę, z proszkiem i rękoma rozdrobnić natak zwany ”żwirek”.
Odsypać po 1/4,kruszonki do 2 innych miseczek.Połowę zagnieść i wyłożyć na blaszkę (22x36cm.)wyłożoną papierem do pieczenia.Posmarować marmoladą. Do jednej miseczki z ciastem, dodać kakao,wymieszać.Rozsypać po marmoladzie.

Beza;
Białka ubić ze szczyptą soli, doda cukier i dalej ubijać na sztywno.Dodać przesiany budyń delikatnie wmieszać. Wyłożyć do blaszki, na ciasto z kakaem.Na górę rozsypać resztę pozostawionego ciasta. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku w 175C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *