Składniki;
Ciasto;
1 kg. mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki oleju
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
Farsz;
1/2 kg. rabarbaru
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanka cukru
śmietana lub masło
Wykonanie;
Rabarbar umyć osuszyć i obrać.Pokroić w 3-cm kawałki. Dać do miski i wymieszać z bułka tartą i cukrem.
Ciasto;
Mąkę zagnieść z jajkami, solą, olejem i 2 szklankami gorącej wody. Jeżeli ciasto jest za suche i nie da się zagniatać dodać jeszcze wody.Ciasto ma być elastyczne i dobrze się wałkować.Odstawić na 30 minut ,aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie ciasto urywać po kawałku rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko położyć porcję rabarbaru ,zlepić dobrze brzegi. Gotować we wrzącej wodzie 5 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch.Po tym czasie wyjąć pierogi na talerz polać śmietaną i posypać cukrem.