JABŁECZNIK NA WINIE

Składniki;

Ciasto:

 

20 dag. mąki pszennej
5 dag. cukru pudru
10 dag. margaryny
1 jajko

Nadzienie:

 

1 kg. kwaśnych jabłek
1szklanka dowolnego białego wina
1 szklanka soku jabłkowego
10 dag. cukru
2 budynie waniliowe bez cukru

Kruszonka:

 

5 dag. cukru pudru
10 dag. mąki  pszennej
5 dag. masła

 

Wykonanie;

 

Mąkę przesiać na stolnicę z cukrem pudrem, posiekać z margaryną,wbić  jajko, szybko zagnieć ciasto. Zawinąć w folię i na 30 minut dać  do lodówki.
Wylepić  ciastem blaszkę wysmarowaną i posypana bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. podpiec ciasto 10-15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze180C.

Nadzienie;
Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Sok jabłkowy i ½ szklanki wina zagotować z cukrem . W reszcie wina rozprowadzić budyń i ugotować.
Wylać na podpieczone ciasto,dać jabłka  jabłka,i posypać kruszonką . Piecz w nagrzanym piekarniku 0koło 60 minut w  180C.
Kruszonka;

Połączyć wszystkie składniki i posypać kruszonką na masę jabłkową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *