Składniki;

3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki startej marchewki
1/2 szklanki orzechów laskowych
Krem;
1/2 kg. sera mascarpone
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka startej skórki z  cytryny
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie;
Natłuścić  formę o średnicy 20cm. i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Wymieszaj mikserem na gładką masę jajka,
olej i cukier,Dodać mąkę,cynamon,proszek do pieczenia ,startą marchewkę i połowę posiekanych orzechów, wymieszać.Wyłożyć ciasto do formy. Piecz ciasto około 75 minut lub do suchego patyczka.  Wyjąc ciasto z piekarnika i po 10 minutach wyjąć z formy.Odstawić aby wystygło.

Krem;

Ubić mikserem serek  mascarpone z cukrem, skórką z cytryny i sokiem cytrynowym.Przekroić ciasto w poprzek i przełożyć warstwy kremem. Resztą posmarować boki i wierzch.Posypać  drugą połową orzechów laskowych.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *