Składniki;
1 kg. schabu bez kości
25 dag. pieczarek
10 dag. wędzonego boczku w plasterkach
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego sera parmezan
tymianek
sól
pieprz
Wykonanie;
Czosnek przeciśnięty przez praskę rozetrzeć z sola, pieprzem i tymiankiem. natrzeć tym mięso, owinąć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Mięso rozciąć wzdłuż nie do końca, rozłożyć jak książkę i rozbić tłuczkiem. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, po kilku minutach dodać pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć około 5 minut. Przestudzić, dodać tartą bułkę, ser, natkę, sok z cytryny i wymieszać. Na płat mięsa wyłożyć farsz. Zwinąć ciasno roladę i spiąć lub owinąć jak roladę nićmi Wierzch obłożyć na zakładkę plasterkami boczku. Włożyć roladę do brytfanki i podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 180 C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać mięso utworzonym sosem.