SCHABOWY ZAWIJANIEC

Składniki;

1 kg. schabu bez kości

25 dag. pieczarek

10 dag. wędzonego boczku w plasterkach

1 duża cebula

2 łyżki tartej bułki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka tartego sera  parmezan

tymianek

sól

pieprz

 

Wykonanie;

 

Czosnek przeciśnięty przez praskę rozetrzeć z sola, pieprzem i tymiankiem. natrzeć tym mięso, owinąć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Mięso rozciąć wzdłuż nie do końca, rozłożyć jak książkę i rozbić tłuczkiem. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, po kilku minutach dodać pieczarki pokrojone w plasterki, smażyć około 5 minut. Przestudzić, dodać tartą bułkę, ser, natkę, sok z cytryny i wymieszać. Na płat mięsa wyłożyć farsz. Zwinąć ciasno roladę i spiąć lub owinąć jak roladę nićmi Wierzch obłożyć na zakładkę plasterkami boczku. Włożyć roladę do brytfanki i podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, wstawić  do rozgrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 180 C. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać mięso utworzonym sosem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *