Składniki;
Ciasto;
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki herbaty
Krem;
1 szklanka mleka
10 dag. cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag. masła
1 cukier waniliowy
Dodatkowo;
1 polewa czekoladowa
kostki czekolady do posypania
Wykonanie;
Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w wysmarowanej cwibakówce i wysypanej bułką tartą w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 175 C.
Krem;
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło wymieszać dobrze i ponownie przestudzić.
Ciasto przełożyć kremem może być również krem jak do karpatki. Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.