Składniki;

Ciasto;

 

4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
2i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach arakowy według uznania
1i 1/2 kg. rabarbaru  (mogą być inne owoce)

 

Wykonanie;

Ciasto;

Jajka utrzeć z cukrem, dodać szklankę mąki i wymieszać.  Roztopić margarynę i wrzącą wlać do ciasta.  Po wymieszaniu dodać drugą szklankę mąki proszek do pieczenia i zapach.  Całość dokładnie ubić.  Ciasto wylać do blaszki,wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć pokrojony rabarbar wymieszany z 3 łyżkami bułki tartej na ciasto.  Wierzch posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut w 170C.lub do suchego patyczka.

 
Kruszonka;
12 i 1/2 dag. masła lub  margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1/2  szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1/2  szklanki wiórek kokosowych

Wykonanie;

Kruszonka;
Margarynę roztopić, resztę składników dać do miski, walc  ciepłą margarynę i wyrobic kruszonkę.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *