Składniki;
Biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki krupczatki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
aromat cytrynowy
Masa budyniowo -wiśniowa:
2 budynie wiśniowe
3 szklanki mleka
10 dag. masła
2 galaretki wiśniowe
Pianka:
2 opakowania „Śnieżki”
2 szklanki mleka
2 galaretki wiśniowe
Dodatkowo:
20 dag kakaowych herbatników
Do dekoracji:
5 dag. gorzkiej czekolady
Wykonanie;
Biszkopt;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Na koniec dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki. Wszystko delikatnie razem wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej formy 25 nx 35 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180. C. Po upieczeniu ostudzić.
Poncz;
Przegotowaną wodę wymieszać z aromatem cytrynowym. Gotowym ponczem nasączyć ostudzony biszkopt.
Masa budyniowo -wiśniowa:
Dwie szklanki mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie wiśniowe. Wlać do gotującego się mleka i zagotować. Do gotowego budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać łyżką, aż masa się połączy. Następnie wyspać galaretki wiśniowe w proszku i ponownie wymieszać łyżką. Gorącą masę budyniowo -wiśniową wyłożyć na biszkopt. Na gorącej masie rozłożyć kakaowe herbatniki.
Pianka;
Dwie galaretki wiśniowe rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do mleka wsypać „Śnieżki” i ubić mikserem. Na koniec wlać tężejącą galaretkę wiśniową i razem zmiksować. Delikatną piankę wyłożyć na kakaowe herbatniki i wyrównać łyżką. Na górę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 24 godziny, najlepiej na noc.