MAKARON Z CUKINIĄ I KURCZAKIEM

Składniki;

1 podwójna pierś z kurczaka
2 średniej wielkości cukinie
200 g. śmietany 18%
1 cebula
40 dag.makaronu
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól

pieprz
przyprawa do kurczaka

Dodatkowo;
parmezan

Wykonanie;

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu al dente.  Piersi z kurczaka umyć oczyścić i pokroić w małe paski lub w kostkę. Przyprawić i odstawić na pół godziny do lodówki.  Cukinię umyć ,obrać i wyciąć z niej paski za pomocą obieraczki.  Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulkę i dodać do niej cukinię.  Na osobnej patelni podsmażyć kurczaka.  Następnie dodać gotowego kurczaka do cebuli z cukinią i smażyć na małym ogniu.Dodać śmietanę,oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną drobno pietruszkę.Odcedzić makaron dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać, lub podawać makaron polany sosem.  Posypać startym parmezanem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *