Składniki;
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
1/2 kg. śliwek
Pianka budyniowa:
3 białka
3/4 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ciasto:
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić dwie nie równe części na 2/3 i 1/3 . blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, spód wykleić większą częścią ciasta, na nim ułożyć śliwki, skórką do dołu, piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C.około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika przynajmniej na godzinę.
Pianka budyniowa:
Białka ubić na sztywno, nie przerywając ubijania małymi partiami dodawać cukier, następnie wsypać budyń, gdy składniki się połączą powoli wlewać olej i jeszcze chwilę miksować.Na wystudzony spód wyłożyć piankę budyniową, Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 C.jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, posypać cukrem pudrem.