Składniki;
1 duży kalafior
15 dag.startego sera Mozzarella
Sos beszamelowy;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1/2 litra mleka
gałka muszkatołowa
biały pieprz
sól
Wykonanie;
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy je na półtwardo w osolonej wodzie. Do wody, w trakcie podgotowywania kalafiora możemy dodać 1 listek laurowy.W czasie gotowania kalafiora nagrzewamy piekarnik i przygotowujemy sos
Sos beszamelowy:
W płaskim rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła.Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszamy.Oba składniki przesmażamy dosłownie przez chwilę, a następnie ściągamy garnek z gazu.Do przesmażonego z mąką masła wlewamy powoli zimne mleko, pamiętając o ciągłym mieszaniu najlepiej za pomocą trzepaczki, aby nie pojawiły się grudki.Całość ponownie ustawiamy na gazie i zagotowujemy do zgęstnienia sosu cały czas mieszamy.Sos beszamelowy doprawiamy do smaku,solą białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie podgotowane różyczki kalafiora, które posypujemy serem Mozzarella.Następnie całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy wierzch dodatkową ilością sera.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 30 minut.Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.