NALEŚNIKI NA MAŚLANCE MAMY

Składniki;

3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki maślanki
1 szklanka wody
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju

Dodatkowo;

olej do smarowania patelni

 

Wykonanie;
Mąkę, jajka, cukier, szczyptę soli, olej i maślankę miksujemy na gładkie ciasto. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwą oleju, najlepiej przy pomocy pędzelka i wylewamy niewielką ilość ciasta rozprowadzając je równomiernie po patelni. Smażymy na średnim ogniu do lekkiego zrumienienia z każdej ze stron i zsuwamy na talerz.Podajemy z ulubionymi dodatkami:

dżemem, musem ze świeżych owoców, twarogiem lub z bitą śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *