Składniki;
Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie;
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym około 8-10 minut,po czym wsypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C. około 12-15 minut.
Masa ananasowa;
750 ml soku ananasowego(z kartonu lub butelki)
6 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
1 kopiasta łyżka masła
4 żółtka
Wykonanie;
Część soku wymieszać z żółtkami i budyniem,pozostały sok zagotować z cukrem i masłem,po czym wlać rozrobioną część z budyniem.
Całość cały czas mieszać aż budyń zgęstnieje. Do masy ananasowej wkroić parę plastrów ananasa z puszki. Ciepłą masę wlać na zimny biszkopt.
Beza kokosowa;
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
20 dag.kokosu
szczypta soli
Wykonanie;
Białka ubić ze szczyptą soli,stopniowo wsypując cały cukier,do momentu aż piana będzie bardzo sztywna,wsypać kokos wymieszany z mąką ziemniaczaną,całość delikatnie wymieszać mikserem. Tę samą blaszkę co wcześniej był pieczony biszkopt,wyłożyć papierem do pieczenia,wlać bezę,wyrównać i piec około 18-20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 C.
Zaraz po upieczeniu wyciągnąć bezę z piekarnika, i ściągnąć z niej gorący papier pergaminowy. Zimną bezę położyć na masę ananasową i posypać cukrem pudrem.