Składniki;
Ciasto;
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
19 dag margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie z jabłek:
2 kg .jabłek
1 cukier waniliowy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie;
Ciasto;
Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać całe jajka,żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Lekko odcisnąć sok, wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Na ciasto wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.