Składniki;
Biszkopt:

6 jajek
6 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

20 dag. chałwy
20 dag. masła lub margaryny
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów
25 ml. alkoholu

Dodatkowo;

1 tabliczka czekolady
3 łyżki śmietany 36 %

Wykonanie;

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy delikatnie mieszając. Do prostokątnej blaszki posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą, lub wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 170C.

Krem;

Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać pokruszoną chałwę a następnie alkohol, rodzynki i orzechy. Wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć kremem i wierzch polać rozpuszczoną ze śmietanką czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *