Składniki;
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka octu
Wykonanie;
Jajka utrzeć z cukrem, dodać zmielone orzechy i 2 łyżki wody mineralnej i łyżeczkę octu, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek, na końcu delikatnie wymieszać.Ciasto wyłożyć na posmarowaną blaszkę i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec jeden blat jak biszkopt w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C.około 20 minut lub do suchego patyczka.
Pianka kokosowa;
20 dag.wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
Wykonanie;
Ubić białka z cukrem, dodać wiórki kokosowe delikatnie wymieszać .Piankę piec w tej samej blaszce co ciasto Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 150 C.około 20 minut.
Masa ananasowa;
1 duża puszka ananasów
25 dag. masła
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie;
Ugotować budyń.Zamiast mleka dać 1 1/2 szklanki soku z ananasów jak mało soku to dolać wody do podanej ilości. 1 szklankę soku zagotować, a do 1/2 szklanki dodać budyń i żółtka dobrze roztrzepać i wlać do gotującego się soku energicznie mieszać aż powstanie budyń . Ananasy pokroić w kostkę, utrzeć budyń z masłem i na końcu ucierania dać sok z cytryny i ananasy pokrojone, wymieszać .
Dodatkowo;
1 opakowanie biszkoptów podłużnych
Wykonanie;
Na biszkopt orzechowy dać masę z ananasami, biszkopty położone w całości wciśnięte w masę i na wierzch dać ciasto kokosowe.Można po cieście kokosowym porobić esy floresy polewą czekoladową.Ciasto odstawić do wystygnięcia najlepiej na noc.