Składniki;
Ciasto;
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody
Farsz;
średnia główka kapusty białej
2 cebule
sól
pieprz
Wykonanie;
Kapustę szatkujemy,wstawiamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy z wody na sicie . Studzimy. Dobrze wyciskamy jeszcze z nadmiaru wody. Drobno kroimy lub mielimy przez maszynkę do mięsa. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych skłądników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Podajemy wedle uznania, np. z roztopionym masłem lub odsmażane.