Składniki;
12 i 1/2 dag. margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki stołowe kakao
1 i 1/3 szklanki mleka
1 słoik dżemu śliwkowego
kilka suszonych śliwek
Polewa;
12 dag.gorzkiej czekolady
10 dag. masła
Wykonanie;
Wszystkie suche składniki wymieszać: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić.
Margarynę, cukier i jajka zmiksować.Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian po trochu mąki z dodatkami, mleka i dżemu. Miksować do powstania jednolitej masy. Wmieszać suszone śliwki drobno pokrojone i przełożyć ciasto do 2 keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C, około 40-45 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto zostawić w blaszkach do wystudzenia. Zimne wyjąć z formy ułożyć na papierze do pieczenia.
Polewa;
Do rondelka wrzucić połamaną na kawałki gorzką czekoladę i masło. Podgrzewać na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając. Ciepłą polewę rozsmarować na cieście: wierzch polewać z łyżką, boki smarowac nożem. Odstawić do zastygnięcia polewy.