Składniki ;
4 jajka
1/2 litra mleka
1 szklanka mąki pszennej
30 dag. pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 pory
3 pomidory
5 łyżek oleju
2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka w proszku
sól
pieprz
1 jajko
Wykonanie;
Ciasto naleśnikowe:
Jajka, mleko, mąkę, szczyptę soli i łyżkę oleju wymieszać i odstawić na 10 minut.Ciasto wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć cienkie naleśniki.
Farsz;
Pieczarki oczyszczone i umyte pory pokroić , cebulę i czosnek posiekać,wszystko razem podsmażyć. Umyć pomidory, sparzyć je wrzącą wodą. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Farsz warzywny wymieszać z jajkiem, doprawić i zawijać w naleśniki. Gotowe naleśniki włożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy wymieszać. Sosem tym polać naleśniki, a następnie zapiekać je w podgrzanym piekarniku przez 15 minut w 180C.