Składniki ;
12 i 1/2dag. Margaryny
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru do ciasta
1 łyżka śmietany kwaśnej
1/2 paczki proszku do pieczenia
4 jajka
80 dag. rabarbaru
1 budyń waniliowy bez cukru
Beza;
3/4 szklanki cukru
4 białka
Wykonanie;
Margarynę ,mąkę,1/3 szklanki cukru,śmietanę, proszek do pieczenia,żółtka zagnieść.Wyrobione ciasto wyłożyć na posmarowaną blachę i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia .Ciasto na blaszce nakłuć widelcem i podpiec około15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. Oczyszczony rabarbar pokroić w 2 cm .słupki,wrzucić do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dosłodzić do smaku i zagotować. Budyń rozrobić w 1/3 szklanki wody, wlać do gotującego rabarbaru i zagotować.Tak przygotowany rabarbar wylać na podpieczony spód.Na to rozłożyć ubite białka z cukrem i piec 30-35 minut w180 C.