SERNIK WIEDEŃSKI NELI

Składniki;

Masa serowa :

80 dag. zmielonego białego sera
10 jajek
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
15 dag.miękkiego masła
1 budyń waniliowy bez cukru

Kruchy spód :

10 dag.mąki pszennej
10 dag.g mąki krupczatki
10 dag. masła lub margaryny
5 dag. cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie;

Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy. Najpierw rozcieramy masło z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Na końcu dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy około 30 minut. Tortownicę o bokach 25 x 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm .i wykładamy spód tortownicy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i następnie schładzamy spód w lodówce przez 10 minut. Podpiekamy spód w rozgrzanym piekarniku 200C przez około10 minut.

Masa serowa:

Miękkie masło ubijamy mikserem na puszysta masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Gdy masło jest puszyste dodajemy kolejno po jednym żółtku (białka odstawiamy w misce), ciągle ubijając.Dodajemy do masy: budyń, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię, następnie wkręcamy do masy małymi porcjami ser. Gdy składniki są dobrze połączone, możemy spróbować czy masa serowa jest wystarczająco słodka, na tym etapie możemy jeszcze dosypać cukru pudru wg. uznania. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką . Masę należy wymieszać dokładnie, ale delikatnie, aby ciągle pozostała puszysta i lekka .Tak wymieszaną masę przekładamy na podpieczony, zimny kruchy spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 20 minut. Po 20 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 170 C .i dopiekamy kolejne 40 minut. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut, następnie otwieramy piekarnik i czekamy kolejne 20 minut za nim go wyjmiemy.Po wystygnięciu,posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *