MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki;
Ciasto:
1/2 kg. mąki pszennej
25 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany gęstej
1 jajko całe z białkiem
2 żółtka

Mak:
1/2 kg. maku
bakalie według gustu
1 żółtko
1 łyżka masła
zapach migdałowy

Syrop:

1/2 kg. cukru
1/2 szklanki wody
1/2 kg maku

wykonanie;

Mak gotować 2 godziny w wodzie. Odsączyć i zmielić 2 razy. Z 1/2 szklanki wody i 1/2 kg. cukru ugotować syrop. Wymieszać z makiem i gotować jeszcze 15 minut na maleńkim gazie, ciągle mieszając. Mak wymieszać z bakaliami, dodać zapach, łyżkę masła i 1 żółtko. Na końcu dodać ubitą pianę z 2 białek. Wszystko wymieszać.

Ciasto:

Wszystkie składniki posiekać, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Odstawić do lodówki i mocno schłodzić.Wyjąć 1 część ciasta i podsypując mąką, rozwałkować. Posmarować ciasto białkiem i wyłożyć połowę masy makowej, zwinąć w rulon, końcówki ciasta podwinąć pod spód. Ciasno zawinąć w pergamin do pieczenia.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.Blachę posypać mąką ułożyć 2 rolady makowca. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *