Składniki;
1/2 kg. ziemniaków
3 jajka
2 duże ogórki konserwowe
3 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki majonezu
sok z cytryny do smaku
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
Wykonanie;
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę.
Ziemniaki, jajka, ogórki pokroić w kostkę , szczypiorek pokroić część zostawić do posypania gotowej sałatki dodać do miski i delikatnie wymieszać. posolić i popieprzyć do smaku. Całość skropić sokiem z cytryny. Dodać śmietanę i majonez. delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu przemieszać. Podawać posypaną pozostałą częścią szczypiorku.