Składniki:

30 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
15 ml wody mineralnej
200 ml mleka
1 jajko
2 łyżki octu
1 kg filetów z białej ryby mintaj, dorsz, halibut
olej do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól. W mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160 C. Smaż po 6-8 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu na papierze. Wówczas ryba pozostaje chrupiąca.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *