Składniki;

kurczak (1,5 kg.)
1 pęczek świeżego lubczyku
1 pęczek świeżej szałwii
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki curry
olej
3 łyżki przyprawy do kurczaka

Wykonanie;

Kurczaka umyj i osusz. Wymieszaj curry, suszony lubczyk, przyprawę do kurczaka, szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszanką natrzyj kurczaka. Owiń folią i wstaw na noc do lodówki. Cebulę pokrój w ćwiartki, posiekaj ząbki czosnku. Do środka kurczaka
włóż ćwiartkę cebuli, kilka plasterków czosnku oraz po kilka gałązek szałwii oraz lubczyku. Ułóż tuszkę w naczyniu żaroodpornym, obłóż resztą cebuli, czosnku oraz ziół. Skrop obficie olejem, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *