KURCZAK W POMARAŃCZACH

Składniki;

kurczak (około 2 kg)
3 duże pomarańcze
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
szczypta czarnego pieprzu
4 goździki
1 listek laurowy
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren kolorowego pieprzu

Ponadto;

1 pomarańcza do dekoracji

Wykonanie;

Wymieszaj miód, olej, sól, majeranek, czarny i kolorowy pieprz, zmiażdżony czosnek. Kurczaka umyj, osusz i natrzyj przygotowaną mieszanką. Przełóż do miski, wstaw na 2 dni do lodówki. Jedną pomarańczę obierz, podziel na cząstki, obierz z błonek i pokrój. Napełnij tuszkę dodaj pokruszony listek laurowy, jałowiec, goździki. Ułóż kurczaka na folii do pieczenia piersią do dołu. Polej sokiem z 2 pomarańczy i resztą marynaty. Nakryj folią. Piecz 80-90 minut w 180 C. W trakcie pieczenia zdejmij folię i przewróć mięso. Serwuj udekorowane plastrami pomarańczy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *