Składniki;
kurczak (1,8 kg).
Sol
pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu niedźwiedziego czosnku
1/2 limonki
dynia Hokkaido
5-6 ziemniaków
łagodna oliwa z oliwek
Wykonanie;
Wymieszaj czosnek niedźwiedzi, sos sojowy, pół łyżeczki soli, łyżkę oliwy, sok z limonki oraz miód. Kurczaka umyj, natnij
wzdłuż grzbietu i przełam na dwie części. Marynatą natrzyj mięso i wstaw na 3 godziny do lodówki .Ziemniaki obierz, przekrój każdy na 4 części. Dynię obierz, usuń gniazdo nasienne i także przekrój na 4 części. Kurczaka ułóż w brytfance, włóż ziemniaki, nakryj folią. Piecz 40 minut w temperaturze 190 C. Zdejmij folię, włóż dynię i piecz jeszcze 40 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg.