Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu(jak ktoś lubi)
5 jabłek
Wykonanie;
Blachę ( 29×36 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem lub margaryną. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry skropić sokiem z cytryny i wymieszać żeby nie ściemniały i ściśle ułożyć na blaszce na papierze.) Wierzch posypać cukrem i cynamonem jak ktoś lubi. Białka ubić na sztywno,stopniowo dodawać cukier. Gdy piana jest już sztywna a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką. Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piecz w temperaturze 170 C. około 40 minut. Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami wyłożyć na ściereczkę. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak aby jabłka znalazły się wewnątrz rolady. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić aby przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.