PASZTECIKI KRUCHO DROŻDŻOWE KRYSI

Składniki;

Ciasto ;

1/2 kg. mąki pszennej
20 dag.masła
5 dag. drożdży
4 łyżki śmietany 18%
1łyżeczka soli
2 żółtka
2 jajka

Dodatkowo;

jajo do posmarowania pasztecików

Wykonanie;
Ciasto;

Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną.Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski,dodajemy posiekane masło, żółtka, jajka i śmietanę z drożdżami.Wyrabiamy zwarte ciasto jeśli się klei podsypać mąką.

Farsz:

1/2 kg. mięsa łopatka, karkówka
2 cebule
ziele angielskie
liść laurowy
25dag. kiszonej kapusty
sól
pieprz
2 jajka

Wykonanie;

Farsz.

Mięso dusić do miękkości. Co jakiś czas podlewając wodą, by się nie przypaliło. Gdy będzie już miękkie dodać podsmażoną cebulę ,doprawić i dusić jeszcze około 10 minut. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości, kwaśność kapusty zależy jak kto lubi ja odcedzam, po ugotowaniu odcisnąć kapustę z wody rękoma.Mięso z cebulką i kapustę zmielić w maszynce do mięsa ,dodać jajka. Doprawić solą i pieprzem według swojego smaku.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. i szerokości 15 cm. Paski. Farsz nakładać wzdłuż na środku i zawijać w rulon z jednej strony brzegu posmarować rozmąconym jajkiem,skleić dokładnie i obrócić składanym na spód.Kroić paszteciki wzdłuż wałka około 3-5 cm.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. Około 40-45 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *