CIASTO CYTRYNOWE NELI

Biszkopt :

6 jajek
1 szklanka cukru
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM :

1/2 litra śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe(ja kupiłam danio duży)
2 galaretki cytrynowe

Wierzch ciasta:

dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe

Wykonanie;

Biszkopt :

Budynie i proszek przed dodaniem do żółtek połączyć razem.
Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka jeszcze troszeczkę ubijać , dodać budynie śmietankowe i proszek do pieczenia a po dodaniu delikatnie wymieszać łyżką by piana nie opadła. Biszkopt wylać do foremki prostokątnej lub tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180C. ( termoobieg).

KREM :

śmietanę ubić na pianę z 1/2 szklanki cukru pudru dodać 2 serki homogenizowane waniliowe lekko wymieszać i na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące zimne galaretki cytrynowe rozpuszczone uprzednio w 1 szklance wrzącej wody. Biszkopt przekroić na pół, w środek wyłożyć krem i przykry drugą połówką ciasta.
Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy ja ten dżem lekko podgrzałam i dopiero smarowałam żeby wyszło równo i posypać wiórkami kokosowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *