Biszkopt :
6 jajek
1 szklanka cukru
3 duże budynie śmietankowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM :
1/2 litra śmietany 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe(ja kupiłam danio duży)
2 galaretki cytrynowe
Wierzch ciasta:
dżem brzoskwiniowy
wiórki kokosowe
Wykonanie;
Biszkopt :
Budynie i proszek przed dodaniem do żółtek połączyć razem.
Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka jeszcze troszeczkę ubijać , dodać budynie śmietankowe i proszek do pieczenia a po dodaniu delikatnie wymieszać łyżką by piana nie opadła. Biszkopt wylać do foremki prostokątnej lub tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180C. ( termoobieg).
KREM :
śmietanę ubić na pianę z 1/2 szklanki cukru pudru dodać 2 serki homogenizowane waniliowe lekko wymieszać i na koniec do kremu dodać 2 gęstniejące zimne galaretki cytrynowe rozpuszczone uprzednio w 1 szklance wrzącej wody. Biszkopt przekroić na pół, w środek wyłożyć krem i przykry drugą połówką ciasta.
Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy ja ten dżem lekko podgrzałam i dopiero smarowałam żeby wyszło równo i posypać wiórkami kokosowymi.