Składniki:
1 kg. szynki wieprzowej (orzech)
60g soli peklowanej
1 litr wody
4 liście laurowe
7 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki majeranku
4 ząbki czosnku
Wykonanie;
Wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wystudzić. Do wystudzonej wody dodać sól peklowaną i 2 ząbki czosnku. Mięso umyć, wysuszyć, włożyć do szklanego naczynia i zalać przygotowaną zalewą. Wstawić do lodówki na 24 godziny.Na drugi dzień wyciągnąć mięso z lodówki i szprycować za pomocą strzykawki z igłą. Nakłuwać szynkę i wciskać zalewę do mięsa.Po 48 godzinach mięso wyciągnąć z solanki, umyć osuszyć i natrzeć delikatnie pozostałym czosnkiem i majerankiem.Przyprawione mięso włożyć do grubszego woreczka, zawiązać szczelnie i włożyć do szynko wara lub wcisnąć w siatkę i zawiązać z dwóch stron.Tak przygotowaną szynkę włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć przez 1,5 godziny od momentu gdy woda osiągnie temperaturę 80C . Szybkowar natomiast należy wstawić do garnka o tej samej wysokości, zalać wodą do wysokości pokrywki i parzyć przez 2 godziny od momentu, kiedy woda w garnku osiągnie temperaturę. 80 C.
Po tym czasie schłodzić szynkowa lub naszą szynkę i gotowe.