DROŻDŻOWE FIGURKI

Składniki;

5 dag. masła
1 łyżka miodu płynnego
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych
1 łyżeczka ciemnego kakao
3/4 łyżeczki sody
1 jajko
2,5 dag. świeżych drożdży
2-3 łyżki mleka
1 białko jajka

Wykonanie;

Do rondelka włóż masło i miód. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudź. Jajko roztrzep. Mąkę przesiej, połącz z cukrem pudrem, sodą, przyprawą do ciasteczek korzennych i kakao. Wlej roztrzepane jajko, masło z miodem i mleko, wsyp pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj, zagnieć gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj niezbyt cienko (w razie potrzeby podsyp mąką). Wytnij pierniczki dowolnego kształtu i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzep białko i posmaruj pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika. Piecz w nagrzanym piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 C. Nie trzymaj ich w piekarniku za długo, bo staną się bardzo twarde.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *