Składniki;
Ciasto;
200g. mąki
50 g. cukru
120 g zimnego masła
1 żółtko
tłuszcz do formy

Krem;
2 cytryny
4 jajka
200g. cukru
125 ml. śmietany 36% do ubijania

Syrop cytrynowy;

1 cytryna
50 g cukru

Wykonanie;

Ciasto;

Składniki na ciasto zagnieść owinąć w folię i schłodzić przez 30 minut.Formę do tarty 26 cm.natłuścić, wylepić ciastem dno i brzegi. Ciasto po nakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym w piekarniku 180C.około 15 minut.

Krem;

Cytryny sparzyć , osuszyć zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.Jajka ubić z cukrem na kremową masę.Śmietanę ubić na sztywno i razem ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny,dodać do masy, krem wyłożyć na ciasto i piec 25 minut.

Syrop;

cytrynę sparzyć pokroić w plastry 6 łyżek wody i cukier zagotować , dodać plastry cytryny i gotować razem 5 minut.Plastry cytryny wyjąc , syrop gotować, aż zgęstnieje. Plastry wyłożyć na tartę skropić syropem . Tartę schłodzić .Można posypać cukrem pudrem .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *