Składniki ;
1 podwójny filet z kurczaka
3 ząbki czosnku
1 puszka ananasa
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
2 łyżki marmolady z brzoskwiń lub moreli
1 łyżka brązowego cukru
szczypta mielonej papryczki chili
sól
mielony czarny pieprz
olej do posmarowania tacki
Wykonanie;
Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Ananasy przełóż na sitko, osącz, zalewę zachowaj. Rozdrobniony czosnek wymieszaj z około 1/2 szklanki zalewy z ananasa. Dolej wino i oliwę, dodaj marmoladę, wsyp brązowy cukier. Przypraw do smaku solą, mielonym czarnym pieprzem i szczyptą mielonej papryczki chili. Dobrze wymieszą składniki. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha. Potnij na 4 kotlety lekko je rozbij (uważaj, by nie przerwać mięsa). Kotlety włóż do marynaty. Wstaw na godzinę do lodówki. Następnie mięso osącz, ułóż na tace do grillowania posmarowanej olejem. Postaw na rozgrzanym grillu. Piecz około 15 minut. Plasterki ananasa połóż obok mięsa na 5 minut przed końcem grillowania. Podawaj z keczupem