1 kg. ziemniaków
mąka ziemniaczana
Farsz;
sól
pieprz
1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 kg mięsa gotowanego
Wykonanie;
Gotujemy ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Przeciśnięte ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część przekładamy na pozostałe3 części i wyrównujemy. W miejsce tej części pustej po ziemniakach wyłożonych wsypujemy mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami. Wyrabiamy ciasto. Formujemy pyzy w środek wkładamy farsz z mięsa i kapusty. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu wypłynięcia.Podawać ze skwarkami z cebulką.
Farsz;
Gotujemy kapustę, odcedzamy, odciskamy i część przekręcamy razem z mięsem przez maszynkędo mięsa a resztę kroimy drobno nożem doprawiamy do smaku solą i pieprzem ,jezeli farsz jest za suchy to dodac troszke omasty i wymieszać.