CIASTO Z RABARBAREM

Składniki:

1 kostka margaryny 250 gr.
4 jajka żółtka

2 i 1/2 szklanki mąki ( przesianej)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę posiekać nożem  i zagnieść szybko ciasto  schłodzić w lodówce  i wyłożyć na blachę średniej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia ciasta i wysmarowanej tłuszczem  ciasto przed wyłożeniem na blachę rozwałkować na wielkość blachy.

Składniki na masę rabarbarową:

1 kg . rabarbaru
1/2 szklanki cukru
4 białka z ciasta
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na sztywno wymieszać z mąką ziemniaczaną i  pokrojonym drobno rabarbarem wylać na ciasto i piec 45 min. w 180°
można odłożyć trochę ciasta i rozmieszać ze śmietaną na gęstość ciasta naleśnikowego i wylać na wierzch na bezę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *