Składniki:
1 kostka margaryny 250 gr.
4 jajka żółtka
2 i 1/2 szklanki mąki ( przesianej)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto schłodzić w lodówce i wyłożyć na blachę średniej wielkości wyłożonej papierem do pieczenia ciasta i wysmarowanej tłuszczem ciasto przed wyłożeniem na blachę rozwałkować na wielkość blachy.
Składniki na masę rabarbarową:
1 kg . rabarbaru
1/2 szklanki cukru
4 białka z ciasta
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywno wymieszać z mąką ziemniaczaną i pokrojonym drobno rabarbarem wylać na ciasto i piec 45 min. w 180°
można odłożyć trochę ciasta i rozmieszać ze śmietaną na gęstość ciasta naleśnikowego i wylać na wierzch na bezę.