Składniki;
Ciasto;
20 dag.mielonych orzechów
30 dag.mąki pszennej
25 dag.margaryny
20 dag.cukru pudru
1łyżka kakao
1jajko
1cukier waniliowy
Wykonanie;
Z podanych składników zagnieść ciasto,włożyć go na 1godzinę do lodówki.Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki,włożyć cienką warstwę ciasta do specjalnych foremek na orzeszki i wyrównać. Piec na złoty kolor.Po upieczeniu przełożyć masą orzechową.
Masa orzechowa;
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
10dag.mielonych orzechów
20dag masła lub margaryny
Wykonanie;
Do garnka wlać mleko i wsypać cukier.Gotować aż do zgęstnienia, pod koniec gotowania dodać orzechy,zamieszać i ostudzić.Po ostudzeniu masę ucierać z masłem,można dodać spirytusu do smaku.Smarować orzeszki i po 2 sklejać razem.Posypać cukrem pudrem.