SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

1 mała główka czerwonej kapusty
1 duże jabłko
2 cebule szalotki
1 czubata łyżeczka cukru

Sos;

1-2 łyżki oliwy
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki octu jabłkowego

Ponadto;

szczypta mielonego kminku
sól
pieprz
cukier

Wykonanie;

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,Do poszatkowanej kapusty dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Wymieszać i mocno ugnieść dłońmi, ściskając , aż zacznie puszczać soki. Ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawić kapustę. ubrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotki posiekać w bardzo drobną kosteczkę:

Wykonanie;

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,Do poszatkowanej kapusty dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Wymieszać i mocno ugnieść dłońmi, ściskając , aż zacznie puszczać soki. Ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawić kapustę. obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotki posiekać w bardzo drobną kosteczkę Jabłko obrać pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach .

Sos.

Majonez wymieszać z oliwą i octem. Dodać szczyptę soli, pieprzu oraz mielonego kminku jak kto lubi.
Do kapusty dodać jabłko i cebulę, wymieszać i wlać sos, jeszcze raz wymieszać doprawić do smaku.Odstawić na chwilę na bok aby surówka przeszła smakami. Udekorować według swojego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *