Składniki;
25 dag. mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
2 i 1/2 dag. drożdży świeżych
3 dag. cukru
1 łyżka spirytusu
2 łyżki masła
Ponadto;
olej lub smalec do smażenia
Wykonanie;
Drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki zalać letnim mlekiem, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę, dodać przesianą mąkę oraz zaczyn. Wyrobić, pod koniec wlać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać aż składniki się połączą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypanej mąką, rozwałkować na grubość około 1 cm. i wykrawać kieliszkiem małe pączki. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut, a następnie smażyć na głębokim tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posypać można cukrem pudrem.