Składniki;
15 dag. ryżu długoziarnistego lub basmati
1 duży por
1 duża garść pieczarek lub boczniaków
300 g filetów z kurczaka
sól
pieprz
oliwa
1 łyżka masła
50 ml. białego wina
pęczek natki pietruszki
285 ml. chudej śmietany
1 cytryna
oliwa
Wykonanie;
Nastawić ryż i gotować wg. instrukcji na opakowaniu. Przekroić pora wzdłuż na pół, umyć i pokroić w talarki. Grzyby pokroić w plasterki. Mięso pokroić na kawałki wielkości małego palca. Nastawić dużą patelnię, wlać oliwę i dodać masło. Następnie wrzucić pora, wlać wino i małą szklankę wody oraz dodać sól i pieprz. Dusić wszystko 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone mięso, większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić 10 minut.Doprawić sokiem z cytryny. Ryż odcedzić, nałożyć na talerze i polać go stroganowem. Posypać resztą pietruszki.