Składniki;
250 g. mąki
150 g. zimnego masła
100 g cukru
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
Do dekoracji;
lukier w proszku
barwniki spożywcze:
żółty, czerwony, zielony
kolorowe pisaki cukrowe
posypki perełki
Wykonanie;
Na stolnicę przesiej mąkę i wbij jajko. Masło pokrój drobno. Wsyp cukier i dodaj jogurt. Składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 20 minut. Potem wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 4-5 mm. Wykrój ciastka foremkami w kształcie zajączków, jajek i kaczuszek. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w 180 C. Ciastka wystudź.
Lukier;
Podziel na cztery części. Trzy z nich zabarw barwnikami, resztę zostaw. Zimne ciastka smaruj lukrem. Od razu przyklejaj ozdoby. Cukrowymi pisakami namaluj wzorki.